Scroll to top

Masif parke, tamamı değerli ağaçlardan oluşan bir modeldir. Yapısı, katmansız ve homojendir.

Ham maddesi, Afrika ve Uzak Doğu’dan getirilen taslak tomruklardır. Dayanıklılık seviyeleri uzun olduğu için, yapraklı türler tercih edilir. Yerli üretimleri de mevcuttur. Yapımında, Akçaağaç, Kayın, Ceviz, Teak, Bambu gibi ağaç türleri kullanılmaktadır.
Bu parke türünde, 6 milimetrelik bir sistre payı bulunur. Yaklaşık 8 kez sistrelenebilir ve cila atılabilir. Sistre gerekme süresi kullanıma bağlıdır. Ancak, 5 yılda bir yapılması önerilir. Yani bir döşemenin ömrü 40 yıl kadardır denilebilir. Gerekli bakımlarının yapılması doğrultusunda oldukça uzun ömürlü kullanılabilir.
Bazı üreticiler, yer döşemesinin sürekliliğini ve kalitesinin sağlayabilmek için ağaçları özel olarak, kendileri yetiştirir. Aynı zamanda, bu yöntem sayesinde çevreye verilen zararın önüne geçmiş olurlar. Üreticilerin gerekli belgeleri almış olmasına dikkat etmeniz ve güvenilir markalarla çalışmanız en sağlıklı yöntem olacaktır.

Masif Parkenin Avantajları Nelerdir?

Doğal bir parke türüdür.
Diğer döşemelere göre daha sağlıklıdır.
Estetik bir görünümü vardır.
Kullanımı uzun sürelidir.
Ses ve ısı yalıtımı yapar.
Cila uygulanabilir.
Geri dönüşümlü bir üründür.

Masif Parkenin Dezavantajları Nelerdir?

Eski bir yöntem olmasına rağmen, pahalı denilebilecek skalada bir üründür.
Montajından sonra, mekânın kullanılabilir hale gelme süresi, oldukça uzundur. (10-15 gün civarı.)
Su basması gibi durumlarda kabarma yapar. Tadilatı oldukça zahmetlidir; tüm zeminin değişmesi gerekebilir.
Bazı bölgelerde deformasyon varsa, o bölge lokal olarak tamir edilse bile, diğer bölgeler ile arasındaki fark belli olur. Bölge tamir edildikten sonra genel bir zımpara ve cila işlemi yapılması gerekir.
Nemden ve sıcaklık düzeyinin değişiminden etkilenir; parkelerin aralarında açıklıklar meydana gelir.

Masif Parke Onarımı Nasıl Yapılır?

Masif parke kullanımı, her parke de olduğu gibi gerekli bazı bakımlar gerektirir. Özellikle de zarar görmesi durumunda ya da zarar görmeden önce yapılması gereken bazı trikler vardır.

Su Basması Durumunda Yapılması Gerekenler

Su basması, masif parkeler için en geri döndürülemez durumdur. Bütün kaplama alanını su basmışsa, yapılabilecek tek eylem, kaplamaların hepsini değiştirmek olur.
Belli bir kaplama alanının su görmesi ile, yalnızca bu durumdan etkilenen kısmı değiştirerek kullanıma devam edilebilir.
Ancak, her iki durumda da kaplama yapılacak zeminin tamamen kuruduğundan emin olunması gerekir. Üstten kuru gibi görünen zemin, kaplama sonrasında men yaparak parkenizi mahvedebilir.
Sudan tamamen etkilenen kaplama, kurutulmaya çalışılsa bile hiçbir zaman eski halini almaz. Dönmeler ya da açmalar meydana gelmişse, parkenizden tekrar eski performansını alamazsınız.

Çizilme Durumunda Yapılması Gerekenler

Çizilme gibi durumlarda, sistre (Ahşap yer döşemelerinin zımparalanması ve parke aralarındaki boşlukların doldurulması ile yüzeyin pürüzsüzleştirilerek, parlatılması işlemidir.) yapılarak, durum telafi edilebilir. Ancak, yeni döşenmiş alanlarda bu uygulama çok istenen bir yöntem değildir. Lokal bir çizilme için tüm alanı sistrelemek çok mantıklı çözüm yolu değildir.
Rötuş kalemleri de çizilmeler için başvurulabilecek bir yöntemdir. Çizilen alanın rengine uygun bir kalem ile, oluşan renk ayrımı kapatılabilir. Boyanan alana da yarı mat bir cila uygulanarak parkenizi daha düzgün bir görünüme kavuşturabilirsiniz. Ancak bu yöntem de yer döşemenizin yeni gibi olmasını sağlamayacaktır.

Alınabilecek Önlemler

Yer döşemelerinizin, mobilyalarınızdan dolayı çizilmesini engellemek için, eşyalarınızın ayak kısımlarına mobilya keçeleri yapıştırarak, iki sert zeminin birbirini tahriş etmesinin önüne geçebilirsiniz.
Eşyalarınızın kayarak, zeminde çizilmelere sebep vermemesi için, farklı sistemlerle eşyalarınızı sabitleyebilirsiniz.
Masif parkenize uygun bakımları yaparak, kullanım ömrünü uzatabilirsiniz.

Masif Parke ve Lamine Parke Arasındaki Fark Nedir?

Masif Parke Nedir?

Masif parke, üretilen ilk endüstriyel parke türüdür. Herhangi bir teknoloji kullanılmadan, tek parça halindeki ağacı belirli ebatlarda kesip, zemine yapıştırarak uygulaması yapılan parke türüdür. Günümüzde, eski tekniklerle üretilen masif parkelere göre daha kullanışlı türleri üretilmektedir.
Diğer parke türlerine göre birçok dezavantajı vardır. Örneğin, en iyi şartlarda kurutulmuş ve cilalanmış masif parkeler de bile, nem ya da ısı değişimi yaşanan bir ortama uygulandığında, dönme ya da açma gibi yıpranmalar gözlemlenebilir. Bu durum hata gibi gözükebilir. Ancak, masif parkeler içini oldukça doğal bir tepkimedir. Çünkü, döşenen ağaç tek parça halinde ve hala canlı bir yapıdadır. Havadaki bu tip değişimlere cevap verir; nemlendiğinde şişer, hava ısındığında ise kurumaya geçer. Bu sırada masif parkelerde kütlesel değişimler de meydana gelir.

Farkları Nedir?

Masif parkelerde uygulama esnasında bazı sıkıntılar yaşanabilir. Bu sıkıntılar; parke renginizi önceden değil, uygulama bittiğinde, üzerine atılan ciladan sonra görebiliyor olmanız. Yani, cila sonrasında tahmin ettiğiniz renk çıkmayabilir ya da bu renk mekâna yakışmayabilir.
Aynı zamanda, bu parkelerin mekâna alışmasını beklemeniz gerekmektedir. Bu da demek oluyor ki, on gün kadar parkenin kendine gelme süresini beklemelisiniz. Çünkü bu parke türü, yaşan bir döşeme şeklidir ve bulunduğu şartlara alışması gerekir.
Lamine parkelerde ise, yalnızca üst katmanı doğal ahşaptır. Alt katmanları üstte kullanılan ahşap kalitesinden daha düşüktür. Aynı zamanda, üst katmanı koruma amaçlı olarak cilalanmış ya da koruyucu maddelerle kaplanmıştır. Böylelikle, çizilme ya da ezilme gibi durumlar, masif parkeye göre daha az gözlemlenir.

Parkelerin Atası

Masif parke, parke türlerinin atasıdır diyebiliriz. Diğer döşeme biçimleri, masif parke kullanımını daha iyi, daha seçenekli ve daha güçlü bir hale getirebilmek adına, masif parkeden sonra türetilmiştir.

tarihinde yayınlandı.
Önceki Ürün
Sonraki Ürün