Scroll to top

Vinil Duvar Kaplama Nedir?

Vinil Nedir?

Vinyl, 1920’lerde, petrol ve çeşitli kimyasal ürünler kullanılarak elde edilen bir üründür. Duvar kaplamaları da dahil olmak üzere birçok alanda (Afiş, tabela yapımı vs.) önemli bir madde haline gelmiştir. Plastiğe benzer bir türdür, ancak daha çevre dostu özelliklere sahiptir.
Vinil kullanılan duvar kağıtları, temizlenebilir ve anti bakteriyel olma özelliklerine sahiptir. Kolay temizlenme gibi bir avantajı olsa da sağlık açısından çok önerildiği söylenemez.

Vinil Nasıl Bir Yapıya Sahiptir?

Yırtılmaz ve darbeye dayanıklı bir yapısı vardır. Termitlere vb. dış etkilere karşı dayanıklıdır. Boyama işlemine göre daha uzun ömürlü v tasarruflu bir yöntemdir. Silinebilen duvar kâğıdı olarak da bilinir; silme işlemi için elverişli bir yapısı vardır.
Kolay alev almayan yapısı sayesinde birçok alanda kullanımı mevcuttur. Yangın riski olan alanlarda, kullanımı tercih edilmesi önemli olan bir kaplama malzemesidir.
Renk ve Desen Seçenekleri Nelerdir?
Desen olarak genellikle düz hatlar çalışılır.
Renk seçeneği oldukça fazladır.
Son zamanlarda desenleri de oldukça arttırılmış ve renk yelpazesi daha da genişletilmiştir. Bu yüzden birçok alanda kullanımı yaygınlaşmıştır.

Vinilin Çeşitleri Nelerdir?

Kâğıt ve elyaf tabanlı çeşitleri vardır.
Sıkıştırılmış kâğıt yöntemi ile yapılan viniller; sarımtırak bir renge sahiptir. Bu şekilde üretilen vinillerin daha kolay deforme olma gibi bir handikabı vardır.
Elyaf tabanlı olan viniller; kâğıt tabanlıya göre daha sağlıklıdır. Daha kolay sökülebilmesi için, arkası tamamen pamukla güçlendirilmiştir. Daha hava alan bir yapıya sahiptir.

Vinilin Hayatımızdaki Yeri
Geri dönüştürülebilir olması, vinilin sürdürülebilirliği açısından oldukça önemli bir faktördür. Geçtiğimiz yıllarda, Amerika Birleşik Devletleri’nde 453.592 metrik ton (1 milyar lira) vinil geri dönüştürüldü. Bu rakam çevre ve fiyat bazında oldukça önemli bir yer teşkil ediyor. Aynı zamanda, imalat için yapılmış olan israf, imalat işlemine geri döndürülebiliyor.
Son zamanlarda tüketiciler, ev dizaynı konusunda daha fazla alternatif arıyor ve bu konuya daha çok özen gösteriyor. Ev sahipleri artık, az bakım gerektiren bir dekor ürününden daha fazlasını istiyor; kaliteli, iyi görünen, daha fazla renk ve desen seçeneği bulunan modellere yöneliyor. Bu yüzden, çeşitli ürünleri farklı kullanım alanlarından ayırıp, daha alternatif bir çözüm yaratmanın yolunu arıyorlar.

Vinil Duvar Kaplama Nasıl Uygulanır?

Gerek renk ve desen skalasının genişliği gerekse de temizlemesi ve kullanım kolaylığı nedeniyle vinil duvar kağıtları, son dönemlerde popülaritesini arttırmıştır. Mimarlar, ev sahipleri, döşemeciler, tasarımcılar ve insan kalabalığının aktif olarak döndüğü alanlar yelpazesinde, dekor amaçlı tercih edilmektedir.

Vinil Duvar Kaplama Uygulamasından Önce

Ek Bilgiler:
Uygulama yapılacak olan duvarda herhangi bir çatlak ya da çıkıntı olmaması gerekmektedir.
Uygulamanın yapılacağı mekânda herhangi bir ek tadilat işi olmamalıdır.
Varsa, masif parke uygulamasının önce yapılması gerekir.
Elektrik prizleri önceden takılmış olmalıdır.
Süpürgelikler, duvar kağıdından sonra takılmalıdır.

Vinil Duvar Kaplama Hazırlık Aşamaları:
Vinil duvar kâğıdı rulolarının lot (seri) numaraları kontrol edilmelidir.
Rulo kesme işleminde, repeat (desenlerin denkliği) ve boyların aynı olmasına dikkat edilmelidir.
Varsa, eski duvar kağıtları sökülmeli ve duvarın pürüzleri giderilmelidir.
Nemli, rutubetli bir duvara, rulo uygulaması yapılması önerilmez.

Vinil Duvar Kaplama Uygulama Sıraları:
Tüm rulolar kesilmeden önce, iki boy kesilip duvara uygulama yapılmalı ve yaklaşık 60 dakikalık bir beklemeden sonra; herhangi bir sorun oluşmazsa, diğer boylar kesilip uygulanmalıdır.
Uygulama, güneş alan bir duvardan yapılmak suretiyle başlatılmalıdır.
Duvar kağıtları üst üste gelmemeli ya da aralarında boşluk bırakılmamalıdır.
Boylarda fazlalık varsa, uygulanan boy kuruduktan sonra, maket bıçağı ile fazla kısım kesilmelidir.
Ruloların arka yüzeyi kâğıt işe, yapıştırıcı kâğıt yüzeye sürülmelidir. Ruloların arka yüzeyi elyaf (nonwoven) ise yapıştırıcı duvara sürülmek suretiyle uygulama yapılmalıdır.
Yapıştırıcı suya eklenirken, kullanım talimatı ya da üreticinin önerisi dikkate alınarak ilave edilmeli ve tamamen eriyene kadar karıştırılmalıdır.

Yapıştırıcı uygulaması tüm boylara tek tek yapılmalı ve her uygulama sırasında 10 dakika beklenmelidir. Tüm boylar aynı anda kesilip, aynı anda yapıştırıcı uygulaması yapılmamalıdır.
Duvara uygulanan kâğıtta herhangi bir hava boşluğu olmaması için; malanın kâğıda zarar vermeyecek bir yumuşaklıkta olması gerekir. Aynı zamanda mala uygulaması yukarıda aşağıya ve ortadan yanlara doğru olacak şekilde yapılmalıdır.
Uygulamanın yapıldığı mekân, sıcak ve kuru olmamalıdır; klima ya da cam açık bırakılmamalıdır.

Uygulanacak Rulo Sayısı Nasıl Hesaplanır?

Kapı ve pencereler hariç tutulacak şekilde oda çevresi ve yükseklik ölçülür.
Bir Rulonun Kaplayabileceği Duvar Metrekaresi:
Duvar kâğıdı rulosunun eni: 0,53 metre, boyu: 10 metredir.
Ortalama bir duvarın yüksekliği: 2,70 santimetredir.
Bir rulodan kaç boy alınabilir: Rulo boyu / duvar boyu = 10 metre / 2,7 metre = 3.5 boy; desen tekrarı da düşünülürse, bir rulodan maksimum 3 boy alınabilir.
Duvarın tamamı kaç boy ile kaplanabilir: Duvar uzunluğu 7 metre olarak alınırsa; duvar uzunluğu / rulo eni = 7 / 0.53 = 13.2 boy. Çıkan sonucu 14’e yuvarlayınız.
Toplamda gereken rulo sayısı; gereken rulo sayısı = toplam boy sayısı / bir rulodan alınabilen boy sayısı = 14 / 3 = 4.7 rulo. Çıkan sonucu 5’e yuvarlayınız.
Artan parçalar, pencere kenarları ve kapı üstünü kaplamak için kullanılabilir.

Vinil Duvar Kaplama hakkında detaylı bilgi için TESKA iletişim adreslerinden biri ile bizimle irtibata geçebilirsiniz.

tarihinde yayınlandı.
Önceki Ürün
Sonraki Ürün